Nákupy knih do čtenářských dílen škol - Vzdělávání pro konkurenceschopnost

24.07.2015 11:35

Na konci uplynulého školního roku měly základní a střední školy možnost získat dotace od EU na takzvané „čtenářské dílny“; jedná se o finanční podporu individuálních projektů pro oblast zvyšování kvality ve vzdělávání (při „Operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost“).

Taková nárazově vyvolaná poptávka po dětských knihách je samozřejmě zajímavou příležitostí pro knihkupce a tedy i pro nás. Co taková zakázka ale znamená pro dodavatele a co znamená pro zadavatele? 

Má škola vypsat výběrové řízení a jak sestavit seznam?

Asi největší chybou, jakou může příjemce dotací udělat, je posbírat mezi učiteli seznam knih, které by si pro děti do dílen přáli a pak vypsat striktní výběrové řízení na dodavatele pro tento seznam. Samozřejmě, pokud škole např. nějaká směrnice určuje povinnost vypsat výběrové řízení, pak se mu prostě nevyhnete. Ale pak by bylo dobré ho vypsat tak, abyste si celou věc zbytečně nezkomplikovali.

Proč je výběrové řízení tak trochu chyba:

Knihy v současnosti díky dotacím poptávají stovky škol. Ti nejrychlejší rozeberou oblíbené tituly a trh nemá šanci na to reagovat. Dotisků se obvykle dočkáme v horizontu několika měsíců, někdy dokonce vůbec. Proces výběrového řízení nějakou dobu trvá a v okamžiku, kdy skončí, už budou některé tituly nedostupné. Přitom součástí VŘ je často závazná smlouva.

1) Ne všechny knihy budou za měsíc na trhu

Učitelé sice jistě zvolí vhodné tituly, ale často bez informace, zda jsou knížky vůbec na trhu. Knížky jednoduše mohou být v daném měsíci vyprodané a dotisk bude kdovíkdy. Nebo už jsou prostě dávno rozebrané, seženete je maximálně v antikvariátu a nové vydání se nechystá. Např. sehnat dnes některé Foglarovky nemusí být vůbec nic lehkého. A i když si dostupnost učitelé ověří na internetu v e-shopech, vůbec to nemusí znamenat, že při současné poptávce po dětských knihách, nebude za měsíc kniha vyprodaná.

2) Dodavatelé se buď nepřihlásí nebo nebudou schopni splnit zakázku

Výběrovým řízením stanovíte pevně dané podmínky, které musí dodavatel splnit a z výše uvedeného vyplývá, že ty jsou často nesplnitelné. Dodavatel se zavazuje dodat knihy dle seznamu v určitém termínu, kompletně a knihy musí být nové. Takže stačí, aby jednu knihu nedokázal získat včas či dokonce vůbec a všichni mají problém. Bohužel takto špatně postavená výběrová řízení vypisují i externí specializované firmy, kterým ho některé školy svěřují. Určitě jim škola velmi poděkuje, až zjistí, že pak následuje obvykle jeden ze dvou scénářů:

  • Nepřihlásí se žádný dodavatel a VŘ se musí zrušit, vypsat nové a vše se táhne
  • nebo se dodavatel přihlásí, ale pak vzhledem k pevně vysoutěženému seznamu knih mohou nastat komplikace při dodávce a nesplnění podmínek.

 

ŘEŠENÍ: Dle našich informací se při takto malých zakázkách výběrové řízení vypisovat nemusí. Ano, často jsou zde nějaké interní regule zřizovatele, např. města. Jenže v této situaci poslouchání předpisů dopadne nejspíše tak, že se výběrové řízení potáhne týdny, možná měsíce a v nejhorším případě škola o dotaci přijde úplně. Mnohem lepší je přímo poptat 2-3 dodavatele, poslat jim svůj seznam. Oni Vám zpátky pošlou kalkulaci knih, které mají a označí v seznamu knihy, které nemají. My navíc vždy doplníme návrh knih, o kterých ze zkušeností víme, že je chtějí jiné školy a že jsou na trhu dostupné. Budeme samozřejmě rádi, když budeme mezi poptávanými dodavateli.

 

V příštím článku Vám popíšeme, jak to funguje v praxi a jak se s nákupem vypořádal náš klient Základní škola Tanvald. 

Čtenářské dílny 2015