Kdo by vyhrál volbu prezidenta ČR podle objemu vyhledávání?

08.01.2013 16:11

Aneb Jak vidí volbu prezidenta Google Trends

Koho z prezidentských kandidátů lidé vyhledávali na internetu přes nejpoužívanější vyhledavač Google? I tato informace nám může napovědět něco o šancích kandidáta stát se prezidentem ČR.

Velká čtyřka Fischer, Franz, Schwarzenberg a Zeman, ostatní bez šance

Podle objemu vyhledávání za posledních 30 dní (počítáno do neděle 6. 1.) se prezidentští kandidáti dělí na dvě skupiny. Jasnými favority jsou čtyři kandidáti Jan Fischer, Vladimír Franz, Karel Schwarzenberg a Miloš Zeman. Naopak do kategorie „bez šance“ spadá dalších pět kandidátů (Jana Bobošíková, Jiří Dienstbier, Táňa Fischerová, Zuzana Roithová a Přemysl Sobotka).

Nejvyhledávanějším jménem mezi prezidentskými kandidáty byl za posledních 30 dní v ČR Vladimír Franz (průměr 28 %). Dále se umístili Karel Schwarzenberg (24 %), Miloš Zeman (22 %) a Jan Fischer (14 %). 100 % v tomto případě přestavuje nejvyšší denní objem ve vyhledávání. Toho dosáhl Miloš Zeman 5. ledna.

Ostatní kandidáti mají oproti této velké čtyřce zanedbatelný objem vyhledávání, takže ve srovnání s uvedenou velkou čtyřkou se jejich data ani nezobrazí do grafu.

 

Uvedený graf stažený z Google Trends znázorňuje vývoj objemu vyhledávání 4 nejhledanějších kandidátů. Uvidíme, jak se bude graf vyvíjet ve dnech které zbývají do prezidentské volby.

Podle Inboox se prezidentem ČR stane...

Tato hříčka nám samozřejmě neřekne, kdo se stane prezidentem. Každopádne si troufáme tvrdit, že jeden z uvedených čtyř kandidátů se prezidentem stane. A protože se na rozdíl od jiných analytiků nebojíme vynášet jasné předpovědi, tak tady je máte:

  • Prezidentem se stane někdo z uvedené „velké čtyřky“.
  • Vladimír Franz nepostoupí do druhého kola (internet není reprezentativním vzorkem populace).
  • Miloš Zeman postoupí do druhého kola z prvního místa, ale prezidentem se nestane.

 

Jít dál v predikci už si netroufáme, ale kdo rozluští tuto logickou hádanku, ten už ví, že podle nás se o prezidentovi rozhodne již v prvním kole mezi dvěma kandidáty ;)

Diskusní téma: Kdo by vyhrál volbu prezidenta ČR podle objemu vyhledávání?

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek